11 februari 2019

RAINBOWPANNA

MIDDAG

 
 
 
Rainbowpanna. Det blev något av en kylskåpstömning. Mannen önskade klyftpotatis också. För min del blev det grönsaker, ugnsrostade kikärtor och hummus. En härlig helgrätt som kräver lite mera tid men värd väntan.
 
 
 
 
RECEPT:  RAINBOWPANNA
INGREDIENSER,  4 PORTIONER
 
•  Potatis
•  Röd paprika
•  Stor broccolibukett
•  Palsternacka
• Vitlök
•  Rödbetor
• Morötter
 
För ugnsrostade kikärtor
• 2 burkar kikärtor (240 g x 2)
• 2 msk Olivolja
• 1 tsk Spiskummin
• 0,5 tsk Chiliflakes
• 1 tsk oregano
• Havssalt och svartpeppar
 
För hummus
Recept HÄR
 
• 1 burk kikärtor
• 0,5 dl olivolja
• 4 msk tahini
• 2 pressade vitlöksklyftor
• 1-2 msk citronsaft
• 2 krm salt
 
 
OCH SÅ HÄR GÖR DU:
 
1. Sätt ugnen på 125 grader. Skär grönsakerna i valfria former. Jag gjorde klyftpotatis och skärde paprikan i större klyftor. Broccolin delade jag i små buketter. Morötterna och palsternackan skärde jag i stavar. Vitlöklöken hackade jag i mindre bitar och strösslade över. Rödbetorna skärde jag i klyftor. Lägg sedan rotgrönsakerna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, timjan och salt. In i ugnen. På den här temperaturen tog det ca 2 timmar. Är tiden icke med dig, höj temperaturen till 225 grader så är det klart på ca. 35-40 min.
 
2. Dags för att ugnsrosta kikärtorna. Skölj kikärtorna och låt rinna av i ett durkslag. Blanda sedan kikärtorna med olivolja och kryddor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen under plåten med de ugnsrostade grönsakerna tills de fått en fin gyllene färg
 
3. Fram med mixern. Dags för hummus. Skala vitlöken och lägg i mixern tillsammans med kikärtorna (skölj kikärtorna innan). Tillsätt olivolja och tahini. Mixa kikärtorna till en slät röra. Tillsätt någon msk vatten i taget så röran blir lös och kan mixas. Smakas av med lite citronsaft och salt i taget.
 
 
KRAM ♥


 
 

8 februari 2019

BANANSUSHI

SÖTSAKER

 
Banansushi. Ett sött och gott tips till fredagsmyset. En rolig dessert som barnen gärna är med och gör här hemma. Det är enkelt att göra och det går att variera med många toppingar. Vi gjorde med tre olika smakkombinationer.
 
 
 
 RECEPT: BANANSUSHI
 
TOPPING BANAN ETT 
 
• Banan
• Mandelsmör
• Chiafrön
 
→ Bred mandelsmör runt om hela bananen och rulla sedan i chiafrön. Skär i centermetertjocka skivor. 
 
TOPPING BANAN TVÅ 
 
• Banan
• Jordnötssmör
• Chiafrön
 
→ Skär bananen längs med. Gröp ut i mitten med sked och fyll bananen med jordnötssmör. Lägg ihop banandelarna och bred jordnötssmör runt om hela bananen. Toppas med chiafrön.
 
TOPPING BANAN TRE
 
• Banan
• Choklad 80 %
• Hackade nötter
 
→ Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa bananen i chokladen och lägg på nötterna. Låt gärna stå i kylskåp minst två timmar innan servering.
 
 
 
 
 
 
KRAM ♥


 
Ugnsbakad gröt. Det kan vara något av det godaste som finns i frukostväg. Det roliga är att den går att variera tills fantasin sätter stopp! Denna gång blev det en ugnsbakad chokladgröt. Jag gjorde faktiskt gröten kvällen innan och värmde upp den lite snabbt i ugnen precis innan servering. Ett litet knep för oss som har morgonpigga barn som vaknar tidigt även helger och gärna vill ha frukost direkt de slår upp sina blå. 
 
 
 

RECEPT: UGNSBAKAD CHOKLADGRÖT

INGREDIENSER, CIRKA 6 PORTIONER
 
• 1 dl frysta bär (jag hade hallon/blåbär)
• 4 ägg
• 4 dl havregryn glutenfria
• 4 dl mandelmjölk
• 2 tsk bakpulver
• 8 tsk raw kakao
• 2 mosade bananer
• Kokosolja neutral för att smörja formen med 
 
OCH SÅ HÄR GÖR DU:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smörj en ugnsäker form med kokosolja och lägg sedan bären i botten av formen. 
3. Blanda övriga ingredienser i en skål och häll smeten över bären. 
4. Låt sedan gröten bakas i ugnen cirka 30 minuter 
 
 
 
 
 
KRAM ♥